3.7.2018

Kiertomatka Wien - Bratislava - Krakova - Auschwitz - Varsova

Kiertomatkasta
Tämä matka oli Ikaalisten matkatoimiston kiertomatka Slovakiasta Puolaan. Me lensimme Wieniin, jossa oli myös kävelykierros kaupungilla oppaan johdolla. Olen ennenkin ollut Wienissä ja siitä reissusta löytyy kuvia täältä.

Tämä oli sellainen "aivot narikkaan" -matka, jollaisen ystäväni Marjon kanssa juuri halusimmekin. Ei tarvitse itse etsiä paikkoja, harhailla ratikoissa, yrittää ymmärtää kaikkea englanniksi jne. Kaikki kohteet oli etukäteen mietitty ja järjestetty eikä tarvinnut kuin osata opasta seurata ja bussiin nousta :) Täydellistä. Sai olla vaan. Ja kun on suomen kielinen opastus, saa niin paljon enemmän irti aiheesta, vaikka minullakin on aika hyvä englannin kielen taito.


Hotellit
Ensin selostus hotelleista, joita oli tällä matkalla kolme. Kaikissa yövyimme kaksi yötä. Ikaalisten matkatoimisto oli panostanut hotelleihin, joka varmasti osaltaan lisää halua tulla uudelleenkin heidän matkoilleen.

Mercure Bratislava Centrum Hotel
Hotelli oli siisti, tyylikäskin ja aamiainen oikein hyvä, oli jopa mansikoita ja kuohuviiniä aamupalalla. Mutta isot miinukset tulevat näyteikkuna-kylpyhuoneesta sekä liian kovasta sängystä (en nukkunut hyvin kahteen yöhön, jotka olimme tuolla).  Huoneessa oli tallelokero, mutta ei silitysrautaa. Vanhaan kaupunkiin kävelee hotellilta n. 10 minuuttia.
Hotellin sivusto

Kylpyhuone erottui huoneesta lasiseinällä. Verhot riittivät vain huoneen ja kylppärin väliselle osuudelle. Ovea ei ollut. WC sentään oli erillinen ja ovellinen. Vaikka vetäisi verhon tuohon huoneen ja kylppärin väliin, voi kaveri silti niin halutessaan seurata pesutoimia ison peilin kautta, joka oli sijoitettu juuri vastapäätä tuota verhotonta "ovi"-seinää. Ja vaikka nyt kukaan ei varmaan halua katsella, niin se tunne siitä, että et voi peseytyä intiimisti, oli ainakin minulle tosi vaikea pala.
Tämän kylpyhuoneen idea ei avaudu minulle. Ihmettelen suuresti kuinka ne matkailijat, jotka olivat tulleet reissuun yksin ja olivat jaetussa 2 h huoneessa, järjestivät asian kun olivat ventovieraan kanssa samassa huoneessa?





Hotel Polonia Krakova
Ihana vanha hotelli!  Yksi Krakovan vanhimmista hotelleista, toiminut vuodesta 1917.
Ei ilmastointia, mutta pärjättiin hyvin. Ei silitysrautaa huoneessa. Tallelokero oli. Aamiainen oikein hyvä ja monipuolinen. Vanhaan kaupunkiin noin 5 min. kävely ja vastapäätä hotellia on ostoskeskus Galeria Krakowska. Menisin uudestaan tähän hotelliin oikein mielelläni.
Hotellin sivusto











Hotel Mercury Warszawa
Hotelli oli erittäin siisti ja tyylikäskin. Vaikka onkin samaa Mercury-ketjua kuin Bratislavan hotelli, täällä huoneessa oli ihan oikea ovellinen ja seinällinen kylppäri! Sänky oli 120 leveä ja oikein hyvä nukkua. Huoneessa oli tallelokero, mutta ei taaskaan silirysrautaa. Minä olen reissulla siis metsästänyt silitysrautaa tai -huonetta joka hotellissa. Aamupala oli vieläkin kattavampi kuin kahdessa edellisessä hotellissa. Täällä tehdään tuoremehua valitsemistasi hedelmistä ja kasviksista ja paistettiin lettuja tuoreeltaan asiakkaalle. Vastapäätä hotellia on hillitön kauppakeskus Zlote Tarasy ja ihan vieressä Palace of Culture and Science eli Stalinin hammas kuten sitä kutsutaan. Menisin uudestaan tähänkin hotelliin.
Hotellin sivusto



BRATISLAVA
Kaupungissa on reilut 400 000 asukasta ja se on Slovakian pääkaupunki. Oppaan kanssa tutustuimme vanhaan kaupunkiin, joka oli mielestäni erittäin viehättävä. Tykkäsin kovasti.











Napoleonin armeijan tykinkuula vanhan kaupungintalon seinässä. Oppaamme Heini kertoi monia monia tarinoita historiasta näissä kaikissa kohteissa, mutta en ala niitä toistamaan, koska en muista yksityiskohtia niin hyvin.


















Opas näytti meille ehkä maailman kapeimman talon? Reilun metrin leveä.





Illalla



Bratislavan linna
Linna sijaitsee kukkulalla, 85 metriä Tonavan yläpuolella. Linna tuhoutui vuonna 1811 ja 1950-luvulla se entisöitiin kuningatar Maria Teresian aikakauden tyyliseksi.






Tässä kuvassa näkyy 1900-luvulla rakennettu Tonavan ylittävä Novy Most (uusi silta), jossa on ylhäällä ufon muotoinen torniravintola. Jotkut ryhmästämme kävivätkin siellä, itse en korkean paikan kammoisena lähtenyt yrittämään.  



Linnan puutarha, joka on vasta muistaakseni viime vuonna saatu näin hienoksi jälleen. Uudistus tehtiin mahdollisimman tarkasti alkuperäisen puutarhan mukaisesti.









Cerveny Kamen linna
Lisämaksullisena retkenä vierailimme Cerveny Kamen (punainen kivi) keskivaikaisessa linnassa. Tähän museoon on sijoitettu huonekaluja myös muualta ja se esittelee ylhäisön asumista. Kaikkien kalusteiden alkuperästä ei ole siis tietoa. Mutta hienoja antiikkihuonekaluja siellä oli, kuten kuvistakin näkee.

Tämän linkin takaa näkee hienon ilmakuvan linnasta.












Linnan apteekki





























Vessa






Linnan kirjasto


Linnan kappeli


Linnan ritarisali









Tauluihin maalattujen ihmisten silmät seuraavat kulkijaa. Ihan oikeasti! Kun käveli nkäytävää ja olin menossa lähemmäs, silmät katsoivat suoraan minuun. Kun olin taulun kohalla, silmät katsoivat suoraan minuun ja kun ohitin taulun, silmät katsoivat suoraan minuun. Spooky! Kuulemma silmät maalattiin näin, jotta palvelusväellä on se tunne, että isäntäväki koko ajan seuraa heidän toimiaan. Ei laiskottelua, saatika mitään näpistyksiä.



Nukkekotiharrastaja minulla on joku "juttu" näihin vanhoihin uuneihin, aah miten ihania!




Bratislavasta ajettiin kohti Krakovaa Hitlerin natsiarmeijan rakentamaa betonilaatoista tehtyä "moottoritietä". Ilmeisesti tällainen betolaatoista tehty tie on kestävä, kun vieläkin on käytössä.


KRAKOVA
Kaupungissa asuu noin 750 000 ihmistä ja se on Puolan toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Varsovan jälkeen. Toisen maailmansodan aikana kaupunki säästyi pommituksilta. Saksalaiset eivät halunneet pommittaa Krakovaa mm. siitä syystä, että siellä asui paljon keskitysleirien korkeaa komentajaporukkaa.

Krakovan vanha kaupunki oli kaunis ja tilava. Tykkäsin tosi paljon!






Kirkon tornista soitetaan torvea tasatunnein. Soitto katkeaa kesken tasan siihen kohtaan, mihin historiassa torven soittaja jäi saadessaan surmansa. Valitettavasti en muista tätä historiallista taustaa vaikka opas sen kertoi.









Ikkunaostoksia
Ihania koruja olisi ollut tarjolla vaikka kuinka paljon, varsinkin meripihkasta tehtyjä. Tässä kuvassa nyt helmistä tehtyjä koruja.


Niin kuin Wienissäkin, täälläkin oli hevosparat laitettu kuskaamaan turisteja. Kyllä ihminen sitten osaa riistää eläimiä!

Kahvilla



Ostoskeskus Galeria Krakowska ihan meidän hotelli Polonian vieressä. Iso tämäkin.


Ostoskeskuksessa oli säkkituoleja joilla porukka loikoili ja katsoi isota screeniltä, mitäpä muutakaan kuin jalkapalloa!




Wawelin linna
Linna on Puolan vanha kuninkaanlinna ja se on rakennettu 1300-luvulla. Me vierailimme linnalla oppaan johdolla. Linnan alueelle ei ole pääsymaksua, sisätiloihin olisi ollut erillinen pääsymaksu.













Silta yli Wisla-joen (jos muistan joen nimen oikei). Kuvattu bussista.






Mm. näille teräksisille pysäkeille juutalaisten piti kokoontua poiskuljetusta varten.



Juutalaiskortteli Kazimierz
Gettoon ahdettiin n. 15 000 juutalaista. Vastaavia gettoja oli muissakin kaupungeissa. Pienissä tiloissa saattoi elää vaikka viidenkin perheen jäsenet. Schindlerin museolla oli havainnollistettu tätä tilan ahtautta. Getto eristettiin muurilla ja kaikki ikkunat, joista oli näkymä getosta poispäin, teljettiin umpeen. Luvaton poistuminen getosta tiesi kuolemanrangaistusta.



Tässä ravintolassa Steven Spielberg kuulemma söi, kun teki elokuvaa Schindlerin lista.



Kuulimme, että tässä talossa syntyi Helena Rubinstein. Itse en ole niin perillä kosmetiikan nimistä, mutta monet tuntuivat tietävän hänet.







Muistolaatta



Kuvassa on ortodoksi-juutalaisia koululaisia. Heillä kuuluu opintoihin pakollisena opintomatka holokoustin tapahtumapaikoille.












Singer-kahvila :) Juutalaiskorttelissa oli kivoja kahviloita.






Tässä pyöreässä rakennuksessa myytiin Kosher-ruokaa.



Tässä yksi ihastuttava kahvila ison puun suojassa.



Alueella oli valokuvia geton ajalta.




Schindlerin emalitehdas ja Ghetto Eagle Pharmacy museum

Vinkki: Me saimme oppaalta ohjeeksi ostaa yhteislippu apteekkimuseoon ja Schindlerin tehtaalle. Näin pääsee tehtaalle suoraan sisään eikä tarvitse jonottaa. Vinkki toimi hyvin! Me kävimme ensin apteekki-museossa ja sen jälkeen kävelimme tehtaalle Lipowa Street 4:ään noin 10 min. matkan ja pitkän jonon ohi suoraan sisään - meillähän oli jo lippu!

Me menimme tänne taksilla ja tulimme pois ratikka nro 3:lla. Ratikassa kysyin englanniksi lähellä olevilta, onko täällä ketään, joka voisi neuvoa, kun olemme menossa vanhaan kaupunkiin, että millä pysäkillä meidän pitäisi jäädä pois. Yksi työnsi korvakuulokkeensa syvemmälle korviinsa "ei kai toi mulle puhu", yksi löysi jotain kiinnostavaa lattialta, yksi katsoi minua silmät pyöreinä (epäilen, että hän ei ymmärtänyt englantia lainkaan, vanha rouva) ja yksi nuori nainen onneksi iloisena lupasi neuvoa millä pysäkillä jäämme :)

Vinkki: Taksikyyti on halpaa! Kannattaa hyödyntää. Taksi on halvempi jos sen soittaa paikalle tai ottaa tolpalta. Lennosta otettu taksi on kalliimpi, mutta en tiedä minkä verran... ei ehkä paljoa eroa ole kuitenkaan.


Ghetto Eagle Pharmacy museum
Apteekkari Thadeusz Pankiewicz ei ollut juutalainen. Hän oli puolalainen, jolla oli apteekki geton alueella. Hän sai natseilta luvan pitää apteekkiaan ja hän olikin henkilökuntineen ainoat ei juutalaiset asukkaat geton alueella. Hän pelasti oman henkensä uhallakin lukemattomia juutalaisia (esim. hän antoi hiusvärejä, joiden avulla voitiin omaa ulkomuotoa muuttaa ja lapsille rauhoittavia, että he olisivat hiljaa piilopaikoissaan kun natsit tekivät hyökkäyksiään taloihin). Museo oli pieni, mutta mielenkiintoinen. Siellä sai jopa availla laatikoita ja kaappeja. Museon kalusteet on replikat, aidot, surullista kyllä, tuhottiin 60-luvulla - voi vain ihmetellä miksi?
Esim. Wikipediasta voi lukea hänestä.

Thadeusz Pankiewicz  








Fabryka Emalia Oskara Schindlera

Kuka oli Oscar Schindler? Ehkä elokuva Schindlerin lista kuulostaa monen korvaan tutulta? Tästä miehestä elokuva on tehty. Hänen tehtaassaan on nykyään museo, jossa kerrotaan Krakovan tapahtumista miehityksen aikaan 1939-1945 sekä Schindlerin toiminnasta juutalaisten työntekijöidensä pelastamiseksi. Wikipediasta mm. löytyy hänestä suomeksikin tietoa.

Museossa oli nähtävänä paljon alkuperäisiä dokumentteja, julisteita, valokuvia yms. Siellä oli myös tehty lavastuksia sen ajan elämästä ja tapahtumista.






Schindlerin työpöytä




Auschwitz-Birkenau
En pysty paljoa kirjoittamaan. Opin muistopaikalla lisää käsittämättömistä julmuuksista, vaikka luulin jo hyvin tietäväni mitä siellä tehtiin. En pystyisi niitä kirjoittamaan. Jos haluaa, voi vierailla siellä itse ja oppia sitä kautta.



Portin teksti valhetta. Täältä ei kukaan päässyt vapaaksi.






 


  




Kun ihmiset saapuivat keskitysleirille ja pääsivät karjavaunuista ulos, heidän piti jättää kaikki tavaransa laiturille. Heitä kehotettiin kirjoittamaan matkalaukkuihinsa nimensä, jotta laukut löytävat takaisin omistajiensa luo. Tämä oli yksi natsien hämäystapa, etteivät ihmiset aavistaisi mikä heitä odottaa. Ihmiset olivat varmaan helpottuneita päästyään niistä kammottavista karjavaunuista, joissa heitä kuljetettiin päiviäkin ilman vettä, ruokaa ja vessaa. Vaunut olivat niin täynnä, että vain seisten mahtui olemaan. Monet kuolivat vaunuihin.

He luulivat siis tulevansa työleirille. Osa vietiin suoraan "suihkuun" eli suoraan kaasukammioon; äidit lapsineen, raskaana olevat, vanhukset, sairaat. Kaikki joista ei olisi pakkotyöhön eikä hyötyä natseille. Laukkujaan tai muutakaan omaisuutta ne, jotka joutuivat pakkotyöhön, eivät enää ikinä nähneet.



Sydäntä riipaisevat lasten vaatteet. Pienet lapsethan vietiin suoraan kaasukammioihin heti heidän saavuttuaan, koska heistä ei ollut hyötyä. Leirille tuotiin 232 000 lasta ja nuorta. Heistä n. 700 oli hengissä kun leiri vapautettiin. Mengele otti ihmiskokeisiinsa mm. kaksoset.




Ilman sanoja, antaa kuvien puhua puolestaan. Sen verran sanon, että muistopaikassa näytteillä olevat tavarat ovat vain murto-osa todellisesta määrästä.






Tyhjät käytetyt Zyklon B-kanisterit. 

Zyklon B -rakeita 


Kaasukammiosta ja krematoriosta en pysty laittamaan edes kuvaa.


Teloitusseinä
Vasemmalla umpeen laitetut ikkunat, jotta parakista ei näe mitä tällä pihalla tapahtuu.


Ensimäistä kaasukammiota ja krematoriota vastapäätä on hirttolava. Tällä paikalla myös leirin johtaja Rudolf Höss hirtettiin huhtikuussa 1947 Puolan Korkeimman kansantuomioistuimen langettaman tuomion mukaisesti.



Uurna, jossa on murhattujen tuhkaa. Tuhkaa on kerätty sodan jälkeen krematorioiden läheltä Birkenaun leirin alueelta.
Auschwitz on muistopaikka, se on hautausmaa, sillä siellä lepää leirillä kuolleiden tuhkat maahan kasattuna.



Pahimmat hetket koin kaasukammiossa ja krematoriossa sekä kävellessäni hiusten ja henkilökohtaisten tavarakasojen ohi, lastenvaatteiden ohi sekä kävellessäni käytävää, jonka seinillä oli leirillä olleiden vankien kuvia. He kaikki kuolivat leirillä. Lopulta en enää pystynyt katsomaan kuvia, kävelin vain lattiaa tuijottaen ja itkua pidätellen - miksiköhän on niin vaikea itkeä julkisesti?
En halua laittaa kuvia näistä kohteista. Hiuksia ei saanut kuvatakaan, mutta se kuva on minulla päässä ikuisesti. 



Kun olimme Auschwitzissa, siellä oli tämä vanha rouva rollaattorinsa kanssa. Ihmiset jonottivat saadakseen kuvan hänen kanssaan. Ihmiset halailivat häntä kyyneleet silmissä. Kuulimme oppaalta, että hän on Eva Mozes Kor, joka pelastui kaksoissisarensa kanssa kuolemanleiriltä. He olivat Mengelen ihmiskokeiden uhreja. Heidän koko muu perhe kuoli leirillä. Eva Mozes Kor on perustanut CANDLES Holocaust Museum and Education Centerin 1984. Hän käy kerran vuodessa Auschwitzissa ja tänä vuonna se oli juuri se päivä, kun mekin siellä vierailimme!




Auschwitz II - Birkenau


Aiemmin kerroin ortodoksi-juutalaisista oppilaista, jotka käyvät tutustumassa Holokaustin tapahtumapaikkoihin. Oli musertavaa nähdä heitä täällä, kun he kyynelsilmin toisiaan halaten näkivät omin silmin tämänkin paikan.



Tästä portista junat ajoivat sisään.

 



Asuinparakki, joka oli alun perin rakennettu ennen sotaa hevostalliksi 51 hevoselle. Ihmisiä sinne laitettiin yleensä yli 400, joskus jopa yli 1000. Heillä ei ollut talvellakaan lämmitystä. Natsit olivat sitä mieltä, että ihmiset itsessään lämmittävät tilaa tarpeeksi.




Käymälä
Käymälän puhdistaminen oli tietenkin myös vankien työtä. Tyhjennys tehtiin käsipelillä. En tiedä mitä työkaluja heillä oli, ehkä lapiot?Natsivartijat osasivat joka käänteessä piinata ihmisiä ja käymälässäkin he antoivat liian vähän aikaa hoitaa tarpeita (joita sai tehdä illalla ja aamulla).




Meidän oppaamme Heini punaisessa takissaan ja Auschwitz-oppaamme.




Kuten kuvasta näkyy, siellä on nyt vihreää ruohoa. Birkenau on 170 hehtaaria ja kuolemanleirin aikaan siellä ei ollut mitään vihreää, sillä vangit söivät kaiken vihreän.


Rankka aamupäivä, mutta en kadu vierailua keskitysleirille. Olen aina ajatellut, että haluan kunnioittaa siellä henkensä menettäneiden muistoa vierailemalla paikan päällä.




VARSOVA

Modernia Varsovaa 


Kahden keskiaikaisen kaupungin jälkeen Varsovan pilvenpiirtäjät panivat päämme pyörälle ja kuvailimme pilvenpiirtäjiä yhtä innokkaasti kuin aiemmin keskiaikaisia rakennuksia. Varsovassa panostetaan moderniin, nykyaikaiseen kaupunkikuvaan.





Oikeustalo


Ostoskeskus Zlote Tarasy
Hillittömän kokoinen, ei minun hallinnassa ollenkaan :) Pienempi on mulle parempi.





Palace of culture and science on Neuvostoliiton puolan kansalle "lahjoittama" rakennuskompleksi. Stalin lahjoitti sen, mutta puolalaiset ihan itse maksoivat sen. Se rakennettiin vuosina 1952-55 ja siellä on mm. elokuvateatteri, nukkekotimuseo ja muita museoita ja näyttelytiloja. Rakennus on alusta asti aiheuttanut ristiriitaisia tunteita puolalaisissa, mutta nykyään se on julistettu suojelukohteeksi. Ylhäälle pääsee hissillä katsomaan näköaloja.


Oppaan kanssa teimme kävelykierroksen kaupungilla.




Varsova on Chopinin kaupunki. Muistaakseni hän asui täällä 18-vuotiaaksi. Tottakai kaupungissa on Chopinin puisto! Siellä oli penkki, joka soi Chopinin sävellyksiä.
En muuten tiennyt, että Chopin ja George Sand olivat pari. Aina oppii uutta!














Kaikissa kolmessa kaupungissa olin panostettu kauniisiin kukkaistutuksiin. Joka paikassa oli siistiä ja kaunista. Täytyy muistaa vaan, että me emme käyneet asuinlähiöissä eikä laitakaupungeissa, joten en tiedä millaista niissä oli. Graffiteja kylläkin näimme paljon. Koko reissulla myös WC-tilat olivat kaikki moderneja ja siistejä, myös taukopaikoilla (huoltoasemat).

















Varsovan vanhaa kaupunkia

Varsova pommitettiin toisessa maailmansodassa maan tasalle ja vanha kaupunkikin on rakennettu uudestaan.

Tässä kuvassa bussista kuvattuna Kuninkaan tie.








Kuninkaan linna



Nättiä oli täälläkin, mutta jo kaksi kaunista vanhaa kaupunkia nähneenä - ja ehkä jo vähän reissuväsymystäkin omaavana - ei enää ollut ihan niin haltioissaan. Kumma miten sitä silmä tottuu kauneuteenkin. Sillä kaunistahan täälläkin oli. Vai vaikuttiko se, kun tiesi, ettei tämä ole nyt se oikea vanha kaupunki, vaan sodan jälkeen uudelleen rakennettu. Toisaalta, siinä on myös se paikan upeus, miten hieno suoritus! On ollut aikamoinen urakka varsovalalaisilla rakentaa kaupunkinsa uudestaan (ja vielä se Stalin hammaskin siihen mukaan :)







Ikkunaostoksia
Meripihkaa



Myös täällä heppa-parat oli pistetty kuljettamaan turisteja. Ja oli kauhea hellekin :(


Chopin-pianokonsertti
Varsovassa ei voi käydä ilman Chopinia. Olisikohan se vähän kuin käydä Pariisissa ilman Eiffel-tornia tai Lontoossa ilman ajelua punaisella bussilla...

Tämä oli yksi kiertomatkan lisämaksullinen kohde. Me kävimme piano-konsertissa Dean´s palacessa ja olipas se mahtava! Pianistina Ewa Beata Ossowska.
Linkki konserttiin

Konsertin jälkeen meille tarjoiltiin maukasta hunajalikööriä, jota ostin sitten lentokentältä kotiinkin tuomisiksi. Samoin ostin myös tarjottuja suklaaseen kastettuja luumuja, njam!


 






Nukkekotimuseo
Varsovassa on nukkekotimuseo, johon minun harrastajana piti tietenkin päästä.


Nukkekotimuseossa ottamani kuvat olen postannut Pikkuista-nukkekotiblogiini eli tervetuloa sinne katsomaan. Museossa on 120 taloa ja roomboksia eri mittakaavoissa ja eri aikakausilta. Oli upea paikka ja voin suositella vierailua sinne vaikka ei minejä harrastaisikaan.

Tässä nukkekotimuseon sisäänkäynti


Oli oikein antoisa reissu. Hyvää seuraa ja niin paljon koettiin ja nähtiin viikon aikana!


ps. Vielä lopuksi muutama ruokakuva. En painanut mieleeni tarkkoja hintoja, mutta edullista oli. Ehkä pieni olut n. 1,60 e tai vähän enemmän. Ruuan ja pienen oluen sain aina alle 10 eurolla.

Olen kasvissyöjä (joskus syön kalaa, vaikka olen sille allerginenkin). Ehkä paikallisista ruuista olisi ollutkin vaikeampi löytää kasvisruokaa, mutta minulle kelpasi hyvin kaiken muunkin maailman ruoka, kuten pitsa, pasta, leivät, ranskalaiset ja salaatit.


Tämä setti oli mielenkiintoinen. Meidän Varsovan Mercury hotellin ravintolasta. Mixed French Fries eli sekoitus normi- ja bataattiranuja, njam! Salaatti oli vuohenjuustoa kera päärynäsorbetin - ihana yhdistelmä! Ja parit vohvelit mukaan.

Paras ruoka mitä reissulla söin, kasvispasta. Vieläkin nousee vesi kielelle, ihan älyttömän hyvää.
En muista ravintolan nimeä, missä tämän herkullisen pastan söin (oliskohan ollut portobello-pasta), mutta se oli ihan meidän hotellin kulmalla. Katu on Emilii Plater ja jossain tuossa piirtämäni punaisen nuolen kohdalla se oli. Ravintola oli niin uusi, ettei heillä ollut vielä edes englannin kielistä ruokalistaa.



Parsaa ja pastaa Krakovan vanhassa kaupungissa torin laidalla.


Kauppakeskuksessa janoon tuorepuristettua appelsiinimehua.


Pieni olut. Puola on olutmaa, siksi ehkä pienikin on mulle iso.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti